Zgrada BIGZ-a , Bul.Vojvode Mišića 17/24 , 11000 Beograd

info@graciebarra.rs / Kontaktiraj nas

Oprema

IBJJF  Pravila o opremi

Gi / Materijal

Kimono treba da bude napravljen isključivo od pamuka ili od materijala koja su nalik pamuku. Materijal ne bi trebalo da bude debeo i jak kako bi sprečio protivnika da ga uhvati. Za maloletne, odrasle, majstore i seniore, kimono napravljen od vlaknastih materijala je obavezan.

Dozvoljeno je nositi kimono sa EVA penom ili sličnim materijalima koji se koriste kao ispuna revera, ako su mere debljine, veličine i tvrdoće u skladu sa propisima koji se nalaze u IBJJF Pravilniku.

Gi / Boja i prišivci

Boje koje slede su dozvoljene: Bela, Plava (Rojal plava) i Crna. Kimono sa različitim bojama gornjeg i donjeg dela nisu dozvoljeni kao ni kimona sa različitom bojom revera od boje kimona.

Oslikana kimona su zabranjena osim ako šara nije dizajnirana u formi loga akademije koju predstavlja ili sponzora - i to samo na mestima gde je dozvoljeno da se ušivaju prišivci.

Čak i na mestima gde su dozvoljeni, takmičar je u obavezi da zameni kimono ukoliko boja markira boju kimona protivnika.

Prišivci mogu biti samo na onim mestima na kimonu koji su autorizovani prema pravilniku IBJJF-a. (pogledaj fotografiju niže). Prišivci moraju biti od pamučnog materijala i pažljivo prišiveni i precizno opkrojeni kako ne bi povredili-isekli protivnika.

Svi prišivci ne-ušiveni ili na nedozvoljenim mestima na kimonu će biti uklonjeni od strane GI inspektora na takmičenju.

Pojasevi / Pravila

Takmičari treba da koriste izdržljive, 4 do 5 cm široke pojaseve obojene prema ranku koji imaju sa obostranim crnim materijalom na jednoj strani pojasa osim za crne pojaseve gde na kraju pojasa treba da bude beo ili crveni obostrani materijal. Pojas treba da se nosi preko gornjeg dela, obmotan oko struka dva puta i vezan duplim čvorom dovoljno jako da drži GI gornji deo preklopljen. Zavezan u čvor, pojas treba da visi po 20-30cm na svakom kraju.

               

GI / Mere

Gornji deo kimona treba da dođe do butina i rukavi ne smeju da budu kraći od 5cm od zglobova šake kada su obe ruke ispružene ispred ,paralelno sa zemljom.

GI pantalone ne smeju da budu kraće od 5cm od skočnog zgloba.

Inspekcija će utvrditi da li su ispunjene sledeće oficijalne norme:

-debljina revera do 1.3cm

-širina revera do 5cm

-otvor i prostor u rukavima 7cm pri potpunoj ekstenziji

Ostala pravila

Korišćenje majice ispod gornjeg dela kimona je zabranjeno (osim kod žena).

Bilo kakve pantalone ispod donjeg dela su zabranjene.

Takmičari moraju nositi donji veš. Korišćenje tangi nije dozvoljeno. Isključivo standardni donji veš.

Kimono ne sme biti dotrajao ili iscepan, mokar ili prljav i neuredan i ne sme da se oseća.

 

No Gi Jiu-Jitsu oprema

 

Muškarci:

Šorcevi, primarno crni, obojeni sa do 50% boje pojasa koji poseduju takmičari, bez džepova ili sa džepovima kompletno zašivenim i moraju dosegnuti najmanje do pola butina, ne duže od 15cm iznad kolena. Prišiveni metalni, plastični i bilo kakvi drugi detalji koji mogu da povrede protivnika su izričito zabranjeni.

Muškarcima je dozvoljena upotreba helanki i šorceva elastičnih materijala(usko do tela) sve dok im je boja crna i da se nose ispod šorca koji je u skladu sa regulativama. Majice elastičnih materijala dužine koja pokriva šorc, preko struka , bele ili crne boje sa minimum 10% obojenosti sa bojom koja je u skladu sa pojasom koji takmičar predstavlja. Majice koje su 100% u boji koji pojas takmičar predstavlja su takođe prihvatljive.

Takmičari moraju da nose donji veš. Korišćenje tangi je zabranjeno. Samo standardni donji veš.

Žene:

Šorcevi od likre i drugih elastičnih materijala ili pantalone, primarno crne , sa do 50% boja pojasa koji predstavljaju , bez džepova ili sa džepovima kompletno zašivenim i moraju da dosegnu najmanje do pola butina odozgo ka dole ali ne više od 15cm iznad kolena. Prikačeni metalni ili plastični materijali ili aplikacije koje mogu da pvorede protivnika nisu dozvoljene.

Majica od elastičnih materijala, dužina koja pokriva šorc oko struka crne ili bele boje, koja pokazuje barem 10% boje pojasa koju takmičar predstavlja. Majice koje su 100% u boji pojasa su takođe prihvatljive.

Takmičari moraju da nose donji veš. Upotreba tangi nije dozvoljena. Samo standardni donji veš.

 

 

 

 

 

Pravila ponašanja

 

 

1.       Bratstvo – GB instruktori će ojačavati porodični duh među učenicima, roditeljima i drugim instruktorima. Njihov stav mora uvek biti pozitivan i okrenut saradnji, ne bi li kanalisali njihovu kreativnu energiju ka rastu naše porodice, uvek stavljajući tim ispred sebičnih individualnih potreba

2.      Saradnja– GB instruktori će negovati i pojačavati atmosferu saradnje unutar i izvan dođoa. Moraju osigurati da je takmičarstvo izolovano isključivo za turnire. Moraju pomoći učenicima da shvate da se napredak ne ogleda u njihovoj sposobnosti da nadjačaju trening partnere ili takmičarske protivnike, nego da se ogleda u tome koliko su uključeni u saradničko trenažno iskustvo gde je pobednik ko god nauči više.

3.      DisciplinaGB instruktori će stalno disciplinovati učenike i nikada ih neće kažnjavati. Moraju pomoći učenicima da shvate da bez discipline nema majstorstva, ni u BJJ ni u životu, i da bez volje da se žrtvuju, odličnost nije moguća.

4.      PoštovanjeGB Instruktori će podržati činjenicu da učenici moraju delovati toplo i jednako jedni prema drugima, bez obzira da li postoje razlike u rasi, veroispovesti, pola, nacionalnosti itd. Hijerarhija pojasnog ranga mora biti poštovana i autoritet crnog pojasa mora biti istinski prepoznat.

5.      Stalno poboljšanje i razvoj GB instruktori će naglašavati da je BJJ putovanje dugo kao i život, koje nema krajnju tačku. Učenici moraju da posmatraju crni pojas kao njihovu minimalni cilj i da da njihov napredak predstavlja rastuću posvećenost njihovom razvoju kao BJJ praktikanta i ljudskog bića.

6.      VođstvoGB Instruktori će voditi primerom, dobroćom i brigom. Formalni autoritet će uvek biti podupiran njihovim moralnim autoritetom koji je izgrađen na pozitivnom, podržavajućem i konstruktivnom stavu prema učenicima i drugim instruktorima.

7.      Inspiracija GB Instruktori će razumeti njihovu važnost u učeničkom životu kao nekoga na koga se ugledaju, kao i njihovu odgovornost u buđenju onog najboljeg što osoba ima u sebi.

8.      UživanjeGB instruktori će posmatrati podučavanje časa kao privilegiju i nikad to neće posmatrati kao teret. Svaki čas je ostvarenje snova, instruktorovog životnog rada. Moraju uživati u svakom minutu i podučavati kao da je poslednja prilika da promene živote njihovih učenika na bolje.

GB Osnivač

 

Carlos Gracie Jr. je rođen 17og Januara 1956 godine i odrastao pod jakim uticajem boraca iz njegove familije. U bliskoj vezi sa sa životnom filozofijom i učenjem svog oca Carlos Gracie Sr., Carlinhos (Karlinjosa) – kako je bio poznat njegovoj familiji i prijateljima – odrastao je poskmatrajući i učeći od nekih najuticajnijih figura koje je njegova familija ikada proizvela : Carlos, Helio and Rolls.

Najvažnije godine njegovog odrastanja su one provedene u kući Teresopolis – ogromnom ranču sa nekoliko soba gde su većina Carlos-ove i Helio-ve dece živela i trenirala zajedno dugo godina. Tamo, Carlos Gracie Jr. je naučio kako da živi u zajednici u kojoj svi članovi moraju da se slažu , dele i uče jedni od drugih, To je postao njegov ideal. Na mnogo načina, meštre Carlos ponavlja taj način života ali danas na mnogo većoj skali kroz isto okruženje koje je odgajilo njegov lični razvoj u toj staroj kući u Teresopolisu.

Od jedne do 300 škola

Godine 1986, Carlos Gracie Jr. je osnovao prvu Gracie Barra školu, u gradu Barra da Tijuca, Rio de Janeiro. Od te jedne lokacije, napravio je naj ekspanzivniju BJJ organizaciju koja postoji danas, sa uredima u USA, Brazilu, Australiji i Evropi i sa preko 300 škola šireći se i dalje po svetu .

Stvorio je strukturu koja štiti Gracie Barra baner dok i dalje pruža podršku instruktorima i vlasnicima škola, stvarajući prilike za karijere pružajući razne kurseve i programe kao i profesionalne treninge. Cilj škola je da pomogno zajednicama nudeći Jiu-Jitsu svima i za svakog.

Gracie Barra’s reputacija privlači internacionalnu pažnju i Majstor Carlos pruža priliku za stotine ljudi da putuje i započinju internacionalne karijere . 2005 godine, Carlos je osnovao svoju školu izvan Brazila , Gracie Barra US headquarters, lociranu u gradu Irvine, California.

Njegov cilj je da pruži Jiu-Jitsu za svakog i to će postići osnivajući škole u svakom gradu u svetu .

Zajedno sa širenjem GB brenda svuda po svetu, potreba za uniformisanjem visokog kvaliteta i doslednosti izmedđu škola je postala imperativ. Šta više, Majstor Carlos Jr. je učio metode koje su morale biti kopirane  sa istim iskustvom u treningu i pružene svim školama. Bez divizije koja pruža tu uslugu to nije bilo moguće. Godine 2002, GB odevna linija je kreirana.

“Mi u Gracie Barra verujemo da nas ono što nosimo identifikuje kao grupu i pokazuje iza čega stojimo i za šta se borimo”. Polazeći od te pretpostavke, Master Carlos Gracie Jr je odlučio da regrutuje osoblje iz njegovih škola da se pridruže i povedu taj izazovni projekat. Sa glavnim idealima najsavremenijih tokova i koncepta, GB odevna linija je počela proizvodnju od samo 50 majica upakovanih u plastične vreće.

Takođe, uveren u to da kako i kada nosimo, pruža ostalima da nismo površni, GB odevna linija je postala važan deo GB asocijacije i projekat koji će omogućiti viziju majstor Carlos Jr. da otvori po jednu školu u svakom gradu u svetu.

Danas, GB odevna linija ima 5 internacionalnih timova koji rade da podrže škole, profesore ,učenike i GB entitete kroz proces proizvodnje i distribucije opreme najvišeg kvaliteta kao i instrukcionalnih proizvoda.

GB odevna linija trenutno ima regionalne divizije predstavljajući Severnu Ameriku, Centralnu Ameriku, Južnu Ameriku ,Okeaniju i Evropu Neki od učenika najbližih Majstor Carlosu žive u tinm područjima , vodeći regionalne urede i radeći sa lokalnim školama na dnevnoj bazi.

GB odevna linija konstantno promoviše i pruža podršku BJJ projektima širom sveta, donirajući kimona i opremu projektima u Bahia i Rio De Janeiro, školskim programima u Brazilu  Kaliforniji kao i Surf projektima u Guatemala.

GBCOMPNET:
GB pristup BJJ takmičenjima

Carlos je stvorio entitet posvećen organizovanju sporta i BJJ manifestacija i pružajući prilike atletama da treniraju pod istim programima i filozofijom kako bi se takmičili zajedno.

Odlučio je da kopira ono što je njegov otac uradio davne 1920god. kada je promovisao Vale-Tudo. pretka današnje MMA -takmičenja kao načina da promoviše i proširi Jiu-Jitsu.

COMPNET je bio mali turnir održan 6/8/2008 u Gracie Barra America školi samo za decu. Iznenađujući broj male dece i njihovih roditelja je prepunio halu od 6500kvm i email-ovi klinaca i odraslih koji su molili za učešće su preplavili naše email sandučiće. Bilo je definitivno jasno da  je vreme da to shvatimo jako ozbiljno i da preuzmemo profesionalni pristup u organizovanju naših turnira.

Gracie Barra takmičarska mreža je u svojoj osnovi veoma pozitivna i sređena organizacija stvorena i sastavljena od sportista. GBCN turniri su sprovedeni na najvišem nivou integriteta, prijateljstva i sportskog duha, sa našim sportistima, osobljem i zvaničnika koji uvek ističu bezbednost na prvom mestu.

Težimo ka takmičarskom duhu i takmičarskim korenima i dokazujući plodno tle za šampione - održavajući nasleđe živim. Danas, GB Compnet promoviše svoje turnire u Kaliforniji, Texasu , Australiji i Paragvaju.

Majstor Carlos-ova kompanija van Gracie Barra-e.

Pored njegove uloge u Gracie Barra, Master Carlos je takođe osnivač i predsednik IBJJF, najrasprostranjenije Brazilian Jiu-Jitsu federacije u svetu. Nazad u 1990, on je takođe video potrebu da razvije prisustvo medija kako bi dalje popularizovao njegov sport i takmičenja, vodeći razvoju projekta “Gracie Novina” koji će kasnije prerasti u  Gracie Magazine, danas najčešću Jiu-Jitsu’s publikaciju.

Sa prezazetim rasporedom između nekoliko okupacija i svakodnevnim BJJ treninzima, Carlinhos upražnjava nedeljne šetnje kroz Pedra da Gávea planine u Rio de Janeiro, kroz dine u Florianopolisu ili čak na stepenicama na plaži Laguna Niguel, u zavisnosti trenutnog raspoloženja. Povinovan je striktnom režimo ishrane baziranom na Gracie Dieti i usmeravava svu svoju energiju pružajući i ostvarujući projekat Jiu-Jitsu za svakog.

 

 

GB Filozofija

Gracie Barra Filozofija– Svedočanstvo učenika

Meštre Carlos Gracie Jr. veruje da pravilno predavanje ne osvaja krajnji cilj. Najveće pobede Gracie Barra-e su uvek posledice procesa i prihvaćanja treninga kao najbolje metode kroz koje pojedinac može testirati svoje lične granice.

Porazi nam pomažu da evoluiramo u bolje atlete i takmičare i ne bi ih trebalo posmatrati kao neuspehe. Umesto toga, Meštre Carlos veruje da te lekcije ne treba da dotaknu naše samopouzdanje jer su različita obličja takmičnja potpuno van naše kontrole: talenat i iskustvo drugih takmičara, greške sudija, povrede i jednostavno loša sreća.

Zbog ovoga, on prihvata fizičke greške ali ne i one mentalne. Naša priprema, planiranje, pažnja na detalje i razvoj discipline i volje su uvek viđeni kao vrhunski prioritet u trenažnom procesu.

Unutar škole, Meštre Carlos Gracie Jr. ne ograničava svoje podučavanje na tehnike, već takođe formiranje karaktera. Od početka ,puni nas osećajem razumevanja koje je osnovno za dobru Jiu-Jitsu ali takođe i za dobar karakter. Bez iskrenosti, integriteta, discipline i nesebičnog ponašanja, pojedinac ne može postati dobar atleta koji pokušava da bude. Kako nas Meštre Carlos uči, ako želite da zaista upoznate nekoga , obratite pažnju na to kako se bori. Kada je neko u borbi , ne može da sakrije svoju iskrenu prirodu i svoju ličnost.

Gracie Barra uspeh kroz godine , znači da nas drugi timovi vide i posmatraju kao rivale. Dok je dostizanje vrha teško, ostanak na vrhu ili blizu kroz vreme je još veći izazov. Potrebna je specijalna grupa ljudi da se bi se podneo takav pritisak. Ipak, naš tim je uvek spreman da se izbori sa očekivanjima zbog načina koji nas je meštre Carlos Gracie učio kroz treninge. Njegova filozofija podučavanja je izuzetno značajna. On nas uči ne samo da učimo tehnike već i da podižemo naše samopouzdanje., dajući nam mentalnu oštrinu. Ovo se postiže korišćenjem pozitivnim pojačanjima kao alatkom da se utiče na ponašanje pre nego pritiskom. Rezultat? Pobedili ili izgubili , on stvara grupu atleta koja duboko oseća lojalnost i posvećenost njemu i GB familiji.

Master Carlos Gracie Jr. nije tip instruktora koji će vas pritiskati pred svaki turnir , vrištući sa trenerskog mesta.

Umesto toga, njegove lekcije se osećaju svakog dana, polako prerastajući u vas, gde ih osećate konstantno u svakom aspektu vašeg bića. Pravo vođstvo koje on dajje je u realizaciji toga da uspeh u BJJ mora biti ekstenzija nečijeg života  i da građenje samopouzdanja i posvećenost savršenstvu mora biti vremenom kultivisano.

Njegov metod stvaranja šampiona nije kroz momente motivacionih govora u zadnjim minutama pred meč. Učenici i instruktori u našim školama uče da postati šampion na i van strunjača zahteva vreme, naporan rad i posvećenost stvaranju tokom godina.

Takmičenja su uvek važna tema ali Meštre Carlos Gracie Jr. opisuje to kao test naše zrelosti i stanja duha. Razgovor o mečevima se nikad ne dogode sa protivnicima ali su viđeni kao borba u nama i protiv nas u našoj spoznaji samo usavršavanja.

Odlazeći na takmičenja , naše misli su uvek iste: da verujemo u naše sposobnosti i naše znanje. Motiviše nas da verujemo u u sebe i naše znanje i da primenimo našu volju na protivnike ali ne i da reagujemo na njih.

Iz razloga što Meštre Carlos Gracie Jr. veruje u nas , uvek je mogao da nas uveri da smo nezaustavljivi. Čak i poraz, poglada zabrinuto alli uvek pokaže koliko je ponosan na naše napore na tatamiju. tera vas da shvatite koliko poštovanja ima za način na koji se borite.

Iz ovog razloga kad vidite čoveka sa GB štitom na uniformi vi vidite takmičara punog jakog osećaja ponosa prema nasleđu koje delimo.

Danas, veoma sam zahvalan Meštre Carlosu, ne samo jer sam GB instruktor, već takođe jer imam velikog meštre-a ,očinsku figuru i najboljeg prijatelja. Nisu medalje i trofeji ti koji me inspirišu već lekcije koje sam naučio od njega koje mi daju snagu i hrabrost. Nikada ga neću izneveriti.

~ GB učenik

 

  TOTAL
2013 1   5 6
2014 7 14 18 39
2015
22 16 31 69
2016 33 49 49 131
2017  2 3 9 26
TOTAL 65 82 112 259

VF Banner 1000x150

Prijavite se kako bi bili u toku sa svim našim novostima.
Hvala na prijavi!