Zgrada BIGZ-a , Bul.Vojvode Mišića 17/24 , 11000 Beograd

info@graciebarra.rs / Kontaktiraj nas

 

 

Festival Brazilske Kulture 06.11.2014

Rate this item
(4 votes)

Nakon čak 3 meseca priprema oko organizacije ovog festivala, došao je i prvi dan, početak u koji smo ušli kako to obično zna da se desi sa malim kašnjenjem.. Naime, jednom od planiranih predavača inače svetskom šampionu Kristof Šuću prevoz nije došao na vreme i morali smo to nekako srediti...

Naš sponzor Seat Srbija tu uleće kao munja, obezbeđuje nam Seat Leona ( o kome smo već pričali i napravili mali sportski test ) i munjevitom brzinom se pakujemo i krećemo po Kristofa koji nas čeka u njegovom rodnom Kečkemetu...

Gužva na granici u oba pravca nas sprečava da stignemo na vreme međutim naš tim instruktora u sastavu Miloš Gočević i Strahinja Kostić je snalažljiv i bez ikakvih problema započinje festival savršeno sa programom za klince.

Klinci palačinci, doduše ne svi na broju ali i neki novi klinci, započinju naš festival brazilske kulture 2014 :)

Širom otvorenih očiju prate i slušaju svoje trenere i upijaju svaki segment i ponašaju se kao ''veliki'' :) Roditelji vire sa svih strana, fotkaju i ponosno gledaju svoje patuljke koji su sada već rastrčani po strunjačama igrajući igru ''skini čarapice''. Instruktori su pokazali deo svog znanja i animirali ih i sada je sve na njima...videćemo kako će se stvari razvijati tokom preostala 3 dana...Stariji su se već okupili oko klinaca i čekaju svoj termin sa znatiželjno upućenim pogledima ka klincima i šta to oni rade i kako i nastaju oduševljeni osmesi a euforija se podiže na viši nivo kada neki od starijih počinju zajedno sa klincima da im objašnjavaju detalje i čak navijaju za njih u borbi čarapica...Završavamo za danas sa klincima sa zaista sjajnim utiscima :)

Na red dolazi starija grupa...

Uzbuđenje je postojalo pre samog početka festivala, jer je najava krenula mesec i po dana ranije. Kada su najavljena imena predavača na festivalu uzbuđenje je preraslo u iščekivanje dana kada će sve početi i to sa sve brojanjem sati i minuta do tog famoznog šestog novembra i 18 časova posle podne.

Prvog dana festivala smo imali prilike da se susretnemo sa četvoricom izuzetnih predavača, koji rade istu stvar (điju đicu) na različit način.

Prvi predavač, Nenad Latinčić Lata, crni pojas Roberta Atale (“Riograppling club”), glavni trener “Riograppling club Srbija”, sa svojim asistentom i pomoćnim trenerom u svojoj akademiji, Danilom Slovićem (ljubičasti pojas), nam je prezentovao tehnike iz pozicije “maunt” i njihove varijacije. Lata je neko ko spaja novu i staru školu brazilske điju đice – jednostavno i efikasno ali sa određenom dozom atraktivnih poteza takođe. Jako puno radi na sebi i sa svojim učenicima deli to znanje koje vredno skuplja obilazeći seminare na kojima učestvuje i kao glavni predavač.

Ljudi su upijali znanje koje je Lata prenosio na njih i sat i po vremena radionice je proslo kao tren, prosto niko nije mogao da veruje da se sve završilo tako brzo, a tehnike su pokazane u celosti i do detalja pojašnjene, a da ih pri tom nije bilo malo.

Kako to samo Lata zna, džentlmenski je samoinicijativno priredio i jedno priznanje tj. zahvalnicu našem glavnom instruktoru Danijelu Brajčiću za pomoć u realizaciji takmičenja ADCC Srbija koje je bilo organizovano od strane Nenada Latinčića mesec dana ranije a čiji je Lata i nosilac licence za Srbiju. Zaista gest vredan velikog poštovanja i dubokog naklona.

Nakon Latine, počinje druga radionica, koju su održali Vuk i Nemanja Aleksić, ljubičasti pojasevi brazilske điju đice, glavni treneri i vlasnici kluba brazilske điju đice “ViN” koji je ujedno član akademije “Alliance Srbija”.

Vuk i Nemanja neguju jedan atraktivan stil brazilske điju đice koji je vrlo efikasan, zahteva visok nivo fizičke spremnosti (a oni su upravo takvi – atlete, pravi sportisti, aktivni takmičari) ali dovodi stanje uma i tela u jednu celinu koja će vežbača oblikovati tako da mu ni jedna situacija (bila dobra ili loša po njega) ne predstavlja problem u borbi/takmičenju. Prate razvoj veštine i ne zaostaju u tome nimalo samo je pitanje trenutka kada će neko od njihovih učenika ili oni sami okrenuti leđa protivniku i plasirati mu “donkey guard” iz koga će uslediti neka završnica za pamćenje. Donkey Guard ili u prevodu Magareći gard, pitate se... Upravo tako! To je bila tema njihove radionice i varijante napada iz “magarećeg garda” sa akcentom na uzimanju leđa protivniku sa varijacijama raznih završnica koje se mogu plasirati iz te pozicije ili tranzicionih poteza koji dalje vode u neku od završnica. Sledeće je Nindža gard...atraktivne stvari zaista koje se ne rade tako često na treninzima ali služe kako bi otvorile um vežbačima a posebno početnicima u smislu nagoveštavanja šta sve mogu da očekuju od BJJ-a ....Fenomenalna radionica !

Još jedna radionica je prošla jako brzo...

Ali, tu je još jedan predavač, ni manje ni više nego Kristof Šuć( Kristof Szucs ) , apsolutni šampion Sveta sa poslednje održanog svetskog prvenstva u Americi, Los Anđeles u plavim pojasevima, gde je nakon osvojene medalje i graduiran u ljubičasti pojas od strane svog majstora Max Carvalho-a (Maks Karvaljo, Gracie Barra Hungary).

Dvadesetogodišnjak sa pristupom điju đici kao da se toliko godina bavi njome u šta sam siguran jer sam imao prilike da porazgovaram sa njim na mnoge teme vezane za njegov BJJ put. Njegova radionica se sastojala iz prikazivanja tehnika kojima je i došao do brojnih medalja, pa čak i svetske već pomenute. Prolazak otvorenog garda ( “open guard pass” ) nešto što i sam kaže da najviše voli da nametne u borbi. Različiti načini su se smenjivali jedan za drugim a i lančane tehnike i detalji koji se nadovezuju jedan na drugi su bile sastavni deo tog prikaza.

Sve je malo kasnilo zbog njega međutim na kraju smo imali zaista puno srce od svega prikazanog danas...

Nakon tri i po sata aktivnog rada poklonili smo se jedni drugima, zahvalili se predavačima, pozdravili ih gromkim zasluženim aplauzom i glasnim “OSS” završili prvi dan festivala sa punim srcem .

...USPELI SMO! Prvi dan Festivala Brazilske Kulture i potpuni uspeh organizacije!

Veliko hvala dugujemo Centru Brazilske Kulture koji je u saradnji sa nama sve ovo i organizovao, Porsche ADA Beograd našim glavnim sponzorima, Seat Srbija na pozajmljenom autu pomoću kojeg smo i realizovali dosta naših aktivnosti, Manolito Vujičiću, Jeleni Subotić, Vladimiru Lukiću, Milanu Laziću i Nataši Kandić na nesebičnoj pomoći oko organizacije i velikom razumevanju, Meštre Pulmau bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguće, Milanu Gočmancu koji je preuzeo najveći deo posla i koordinirao u velikom stilu između svih nas i omogućio organizaciju i realizaciju festivala, Nenadu Latinčiću, Danilu Sloviću, Vuku i Nemanji Aleksić, Kristof Šuću na odrađenim radionicama i zaista nesebičnoj podršci i pomoći oko realizacije, Strahinji Kostiću i Milošu Gočeviću na snalažljivosti i samoinicijativi oko preuzimanja odgovornosti oko realizacije onda kada su nastali problemi ( momci bez vas bi sve kasnilo mnooogo ...svaka vam čast!) , Milanu Stojkoviću na pomoći oko preuzimanja predavača i kasnije oko funkcionisanja bez problema ali i svim glavnim trenerima koji su došli prvog dana da podrže našu manifestaciju.

Takođe, veliku zahvalnost dugujemo našim fotografima Tihomiru Stojanoviću i Bojani Janjić.

Hvala vam beskrajno svima!

 

 

 

 

  TOTAL
2013 1   5 6
2014 7 14 18 39
2015
22 16 31 69
2016 33 49 49 131
2017  2 3 9 26
TOTAL 65 82 112 259

VF Banner 1000x150

Prijavite se kako bi bili u toku sa svim našim novostima.
Hvala na prijavi!