Zgrada BIGZ-a , Bul.Vojvode Mišića 17/24 , 11000 Beograd

info@graciebarra.rs / Kontaktiraj nas

 

 

Festival Brazilske Kulture 07.11.2014

Rate this item
(4 votes)

U drugi dan Festivala Brazilske Kulture ulazimo već malo mirnije i sve ide po planu.

Na aerodromu Nikola Tesla kupimo meštre Ze Radiolu i njegovu porodicu i vozimo ih do njihovog smeštaja da se odmore jer za danas nisu ni planirani na Festivalu tako da imaju dovoljno vremena da se odmore od napornog puta iz Brazila.

Međutim, Ze ne bi bio ''ZE'' da to tako prođe...ostavljaju svoje stvari u hotelu, ručaju i odmah insistiraju da idu pravo na strunjače...nismo mnogo iznenađeni jer je Ze poznat po tome da svoj život provodi upravo na strunjačama i svaki svoj slobodan trenutak troši isključivo na temu điu-đice...pa ništa , hajdemo u Porsche salon na drugi dan Festivala Brazilske Kulture :)


Iako smo za prva dva dana bili planirani da budemo u maloj sali koja je zaista bila premalena za naše potrebe, na insistiranje gospođe Jelene Subotić inače Direktorke marke Seat, selimo se u ogroman salon Seat-a gde dobijamo zaista fenomenalne uslove za nastavak naših radionica.

Veliko hvala Jeleni Subotić na ovakvom gestu i ogroman RESPEKT :) -Danijel Brajčić


Naš drugi dan festivala započinju naravno BJJ klinci :)

Nestrpljivo su čekali početak i pre vremena pojurili na strunjače gde smo ih jedva pohvatali dok su jurili tamo vamo :) Međutim, kada su ugledali ko je došao da ih nadgleda i bude sa njima, odmah su se ućutali i postavili u vrstu kako bi započeli radionicu . Posetioci su takođe bili prijatno iznenađeni posetom Ze-a tako da je drugi dan zaista započeo jako dobro.

Ze Radiola. Danijel Brajčić, Kristof Šuć, Giljerme Roša, Miloš Gočević i Strahinja Kostić su se poređali naspram klinaca koji su u čudu i divljenju posmatrali gotovo isti broj predavača koji stoje naspram njih i poklanjaju im izuzetnu pažnju i poštovanje. Počelo je sa samo sedam klinaca međutim brzo nakon početka broj je porastao na preko deset. Klinci su radili na bazičnim stvarima i osnovama i stvaranju osećaja za prostor, motoriku i stvari koje su njima od izuzetnog značaja da bi uopšte i započeli njihovo učenje samih tehnika a klinci su to prihvatili sa oduševljenjem i na naše iznenađenje, jako brzo su savladavali jednu po jednu tehniku. Sa klincima je jako lepo raditi i zaista smo uživali u svakom momentu provedenom sa njima. Zaista smo zahvalni na ovakvim stvarima. Hvala puno roditeljima na vremenu žrtvovanom za svoju decu kao i razumevanju i pomoći nama kao organizatorima .


18 časova i 100 kvadrata tatamija ispunjenih kimonima u raznim bojama (crni, beli, plavi...), kao i različitih grbova klubova na njima - još jedan naš uspeh kao organizatora! Ujedinjeni sa svima koji se takođe bave ovom prelepom veštinom i sportom, doprinesen je još veći značaj celom događaju.

Prvi  je na tatami kročio iako nije morao da uopšte bude tu tog dana (pošto je njegova radionica bila zakazana u naredna dva dana) majstor/meštre Jose Olimpio da Rocha/ Ze Radiola sa svojim sinom Giljermeom, koji je juniorski prvak sveta u plavim pojasevima što je u svima nama, kako učesnicima na ovoj radionici, tako i predavačima podiglo stanje svesti na viši nivo. Inače, meštre je crni pojas treći dan od strane osnivača akademije Gracie Barra, meštrea Karlosa Grejsija mlađeg (Carlos Gracie Jr.) i trenutni je „fighting director“ za celu Gracie Barra-u, što znači da se pripreme na kampovima pred najveća takmičenja odvijaju pod njegovim nadzorom i to sasvim opravdano obzirom da su iz akademije meštre Ze-a ponikli svetski šampioni poput braće Estima( Braulio i Victor), Otavija Souse, Max Karvalja, Lukasa Roše... Aplauzom i dubokim naklonom dočekali smo našeg velikog majstora Ze-a.


Prva radionica je održana od strane Guillaume Huni-a, osnivača i glavnog trenera akademije „Kimura“ koja pripada „Žerjal“ timu, čiji je on sam nosilac crnog pojasa od strane glavnog majstora „Žerjal“ akademije Jovana Žerjala . Gile (srpsko ime prvog predavača, koje je dobio čim je kročio na tatami sa srbima) je pokazao samoodbrambeni deo brazilske điju đice i time naglasio da điu đica ne sme zbog popularizacije sporta izgubi na primarnom značaju – veštini i zaveštanju koje su ostavili za sobom veliki majstori/grande meštre Carlos Gracie Sr i Helio Grejsi . Tehnike demonstrirane precizno i tačno, kao što je Giletov pristup điu đici, nadovezane su i tehnike sportskog dela điju đice, čime je Gile prepustio sledeću radionicu narednom predavaču. Veliko hvala Giletu na ukazivanju zaveštanja porodice Grejsi, kao i na obraćanju svima na kraju gde je naveo da cilj svih nas treba biti da se ovom veštinom/sportom bavimo do poslednjeg daha, trudeći se i želeći da budemo što bolji u svakom aspektu kako điju đice, tako i života, promovišući tako điju đicu kao način života, koji on definitvno živi 24 časa dnevno, 7 dana nedeljno, 12 meseci godišnje! OSS, Gile!!!


Druga radionica je pripala Mateji Valjareviću. Braon pojas điju đice, osnivač i glavni trener akademije „Lutador“, kao i nosilac licence glavnog instruktora „Alliance Jiu Jitsu“ za Srbiju. Harizmatičan, bez suvišnih poteza, konstruktivan i vrlo, vrlo detaljan kako pristupom điji đici, tako i u prenošenju bogatog takmičarskog iskustva i trenerskog znanja što dokazuju i veliki uspesi koje niže njegova akademija kroz njegove i uspehe njegovih takmičara/članova. Što je najbitnije, ovo je sve postigao i dostigao kao mlad i od njega možemo očekivati još puno, puno novih detalja, tehnika i rezultata u daljoj budućnosti. Tema njegove radionice je bila prolazak polu garda ( „half gurad pass“ ). Lanac tehnika, vezanih jedna na drugu sa završnicama se smenjivao logičnim redosledom i sve je proteklo bez ikakvih problema, što govori o tome kako Mateja prenosi svoje znanje i iskustvo na druge. Sa njim, radionici je prisustvovala i jedna od naših najboljih takmičarki i izuzetno lepa i harizmatična Svetlana Savić koja je asistirala Mateji i pomagala učesnicima da brže i bolje savladaju detalje koje je Mateja pokazivao.

Hvala Mateji i Svetlani Savić na izdvojenom vremenu za druženje, nadamo se da će ih u budućnosti biti još. OSS!!!


Treća radionica ujedno i poslednja tog dana pripala je Milovanu Miši Janjiću. Ljubičasti pojas meštrea Markosa Flekse (Marcos Flexa, crni pojas 4.dan od strane Carslon Gracie Sr. ujedno i glavni instruktor akademije „Carlson Gracie Team“ Holandija). Miša vodi ogranak akademije „Carlson Gracie Team“ pod nazivom „Caminho“ i glavni je njihov instruktor u Srbiji. I vi sada mislite još jedan klub điu đice iz Beograda, ali NE!!! Miša svoj klub vodi u Kragujevcu! U srcu Šumadije. A iz tog srca dolaze itekako srčani i predani momci i devojke koji zajedno sa njim nižu uspehe na tatamiju i van njega promovišući điu đicu na način koji postaje život za mnoge, jer je prosto nemoguće živeti drugačije i poznavati, trenirati ili samo boraviti u društvu Miše Janjića. Miša neguje efikasan „old school“ điu đicu, tipičan za članove „Carlson Gracie Team-a“ ali mu njegova kreativnost i sjajne motoričke sposobnosti dozvoljavaju da se bez poteškoća snađe i protiv nekih „savremenih“ situacija koje mu budu plasirane na sparingu ili takmicenju (lično sam se uverio u to, više puta). Miša je svoju radionicu započeo sa samoodbrambenim tehnikama ali sa akcentom kada nas protivnik dovede u poziciju borbe na tlu. Nekoliko situacija na više načina, maestralno prikazanih, nakon toga i isprobanih od strane nas koji smo učili na ovom seminaru učinili su od prisutnih da budu zapanjeni efikasnošću tehnika a onda i krajnjim zaključkom da điu đica nije samo za ring, oktagon, tatami... nego već i u situacijama koje bi nas zadesile van treninga. Nakon tehnika samoodbrane usledili su „prevrtanja / sweeps“ iz pozicija kao što su „De la Riva gurad“ i „Spider guard“. Tehnike koje iziskuju od vežbača fleksibilnost mišića, mobilnost zglobova, kao i dobar osećaj za balans uverili su nas još jednom u sve Mišine kvalitete i da nam ovo druženje sa njim ostane u nezaboravnom sećanju.

Jedva čekamo novo druženje sa ekipom iz Kragujevca. OSS, Mišo!!!


Na kraju dana zaključak...svo planiranje, obaveze, nervoza i stres koji smo doživljavali tokom priprema i planiranja ovog Festivala su definitivno vredeli svega ovoga...atmosfera, druženje, nova poznanstva i podeljeno znanje i iskustvo su nešto zbog čega je sve ovo vredelo i dobilo na vrednosti .

Veliko hvala dugujemo Centru Brazilske Kulture koji je u saradnji sa nama sve ovo i organizovao, Porsche ADA Beograd našim glavnim sponzorima, Seat Srbija na pozajmljenom autu pomoću kojeg smo i realizovali dosta naših aktivnosti, Manolito Vujičiću, Jeleni Subotić, Vladimiru Lukiću, Milanu Laziću i Nataši Kandić na nesebičnoj pomoći oko organizacije i velikom razumevanju, Meštre Pulmau bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguće, Milanu Gočmancu koji je preuzeo najveći deo posla i koordinirao u velikom stilu između svih nas i omogućio organizaciju i realizaciju festivala, Guillaume Huni-u, Mateji Valjareviću, Svetlani Savić, Miši Janjiću na odrađenim radionicama i zaista nesebičnoj podršci i pomoći oko realizacije ali i svim glavnim trenerima kao i učesnicima i posmatračima koji su došli prvog dana da podrže našu manifestaciju.

Takođe, veliku zahvalnost dugujemo našim fotografima Tihomiru Stojanoviću i Bojani Janjić.

Hvala vam beskrajno svima!

 

  TOTAL
2013 1   5 6
2014 7 14 18 39
2015
22 16 31 69
2016 33 49 49 131
2017  2 3 9 26
TOTAL 65 82 112 259

VF Banner 1000x150

Prijavite se kako bi bili u toku sa svim našim novostima.
Hvala na prijavi!