gljivice

KOŽNE INFEKCIJE – GLJIVICE

Kontaktni sportovi poput rvanja, džudo-a, BJJ-a i sličnih, gde pored samog kontakta između vežbača, prostorija gde se vežba, klime u kojima se vežba i drugih specifičnosti, postoji mogućnost pojavljivanja određenih kožnih iinfekcija , podrazumeva se  određeno povećanje higiijenskiih potreba kako bi se osiguralo bezbedno okruženje za sve vežbače.

Ono što svaki vežbač mora da shvati, prihvati i strogo se pridržava su higijenski protokoli u i van sale za vežbanje jer svako ne pridržavanje istih dovodi u opasnost direktno sebe a indirektno i ostale vežbače kao i svoje i njihove najbliže.

Obzirom da je gljivična infekcija Tinea Corporis (Ringworm) najčešća kožna infekcija, počećemo sa njom.

Tinea Corporis je gljivična infekcija koja je izuzetno česta širom sveta i najčešće se prenosi putem direktnog kontakta između životinja i ljudi a ređe kontaktom oštećene kože sa nekom površinom gde se može zadržati određeno vreme (strunjače).

Oštećena koža ili površina kože (oštećenje epitela) je najčešći način prenošenja gljivica.

Da bi se vežbači zaštitili od dobijanja ove infekcije, potrebno je da pored održavanja svoje higijene, utiču i na vežbače oko sebe kako bi svima osvestili važnost toga.

Redosled važnosti ide ovim redom:

 • Briga o ličnoj higijeni pre ulaska na strunjače: Nokti uredno isečeni na rukama i nogama, ne započinjati trening znojav od prethodnih aktivnosti i okupati se pred trening po potrebi. Noge čiste ili oprane pre treninga!
 • Briga o opremi pre ulaska na strunjače: Bez papuča ne napuštati svlačionice. Bosi nikako po svlačionici niti wc-u i sl. a posebno ne bosi do strunjača. Papuče se redovno peru kao i ostala oprema. Sva oprema za trening se nakon svakog treninga bez obzira koliko ste trenirali, mašinski pere i suši nakon svakog trenininga! Ne započinjati trening sa vlažnom opremom. Guma za zube se pere kao i drugi delovi opreme!
 • Briga o oštećenoj koži pre ulaska na trening: Bilo kakve promene na kože koje nisu uzrokovane direktnom povredom je potrebno pre treninga prijaviti trenerima kako bi pogledali i videli da li postoji potreba za dodatnim ispitivanjem i da li je bezbedno za vežbača i svih oko njega da započne trening. Sva mesta oštećenja kože koja nisu zaražena (utvrditi uvek sa trenerima) je neophodno prekriti gazom i zavojem-lepljivom trakom pre započinjanja treninga, Svako namerno prikrivanje odećom ili lepljivim trakama i sl. oštećene-zaražene kože i mesta po telu koja su pod infekcijama a nisu prijavljena trenerima je strogo kažnjivo i penalizuje se izbacivanjem iz kluba i zabranom ulaska u klubske prostoriije. Od izuzetne važnosti je da svaki vežbač ukoliko isto primeti na nekom drugom vežbaču, priđe trenerima i lično im ukaže na to kako bi mogli na vreme reagovati. Samo jedan trening je dovoljan da se zaraza gljivicma prenese na više vežbača i stvori epidemija tako je ovo od izuzetne važnosti ! 
 • Briga o opremi: Ukoliiko je bilo ko sa treniinga dobio gljivice, neophodno je svoju opremu odmah oprati na 60c i dobro je osušiti. Kimona jednom nedeljno mašinski oprati na 60c dok nakon svakog treninga može i na 30c. Ne koristiti omekšivače za opremu već samo deterdžente i to po mogućnosti samo tečne kako se ne bi zadržavali u tkanju opreme (kimona).

Pored održavanja higijene tela i opreme, pregledanje sebe i svoj tela je neophodno da se redovno obavlja ukoliko redovno trenirate kontaktne sportove. To je elementarna kultura svakog vežbača i smatra se neodgovornim svako ko to ne radi. Stanete ispred ogledala jednom dnevno i obratite pažnju ima li bilo kakvih promena vrednih pažnje (masnice, crvenila i drugo..).

Međutim ukoliko ipak i kad nastanu, gljivice je neophodno od starta pravilno tretirati.

Ukoliko nastanu, u početku ne moraju da potsećaju na nešto ozbiljniije i mogu biti samo crvenkaste tačkice, međutim neophodno je ispratiti njihov razvoj i biti obazriv i spreman da se odmah reaguje kako bi se sprečilo prenošenje i dalje širenje po telu.

Na slikama ispod se mogu videti školski primeri gljivične infekcije Tinea Corproris u nastajanju i kad se razviju ali postoje i drugačije razvijene iste infekcije.

Slika 1 pokazuje promenu u nastajanju i istovremeno razvijenu gljivicu.

Slika 2 pokazuje nastalu gljivicu ali u manjem obimu

Slika 3 pokazuje rasejanu gljivicu na više mesta

Onog momenta kad se primeti promena na koži, bez obzira šta vam lekari pričali jer nije retkost da sami dermatolozi u početku dijagnostikuju kao dermatitis ili nekom drugom dijagnozom ali se ispostavi da na kraju je ipak gljivična infekcija. Takođe nije retkost da dermatolozi neće insistirati na brisu (skidanje površine sloja promene i slanje na analizu).

Međutim to je neophodno da bi se utvrdilo postojanje gljivične infekcije i najpreciznije je kako bi se ista pravovremeno eliminisala. Bris ili uzorkovanje se radi u laboratorijama gde se vadi krv i rade ostale analize.

Da bi bris bio uspešan, površina te promene ne sme da se maže nikakvim kremam minimum 2 dana tako da je najbolje odmah odraditi bris pa tek onda primenjuju terapije.

Imajte u vidu da analiza brisa nije odmah gotova već je potrebno par dana da stignu rezultati.

Kada se utvrdi da jeste gljivična infekcija u pitanju, pristupa se terapiji.

Iako je gljivična inifekcija na površini kože upravo površinska, potrebno je istovremeno primeniti oralnu terapiju anti mikoticima i lokalnu kremama i mastima. Takođe, neophodno je primeniti kompletnu uvećanu higijenu.

Idemo redom… :

HIGIJENA:

 • Bez obzira gde se gljivica pojavila, svu odeću je neophodno odmah nakon nošenja odložiti u posebne vreće dalje od druge odeće ukućana i što pre je oprati na min. 60ºc mašinski.
 • Posteljinu odmah nakon spavanja promeniti i oprati na min. 60ºc mašinski.
 • Izbegavati direktan kontakt kožom sa svima. Izbegavati seksualne kontakte.
 • Izbegavati češanje  tog mesta jer se može rasejati svuda po telu. Grebanje kože noktima može dovesti do toga da se ispod noktiju zadrže spore gljivice i onda se tako može rasejati na ostale delove tela ili još gore na svoje ili polne organe partnera-partnerke što može dovesti do drugih komplikacija.
 • Fizičke aktivnosti umanjene do početka izbijanja znoja jer sam znoj može rasejati infekciju.
 • Svako drugo oštećenje na površini kože koje nije zaraženo gljivicom prekrivati i zaštititi.
 • Pri kupanju, koristiti Micoseb® šampon a deo tela gde je gljivica oprati posebno i obrisati nakon kupanja posebnim peškirom i nikako istim za telo a posebno ne brisati prvo gljivično mesto pa onda celo telo istim peškirom. Peškire ne koristiti dva puta i prati ih na 60ºc mašinski.

TERAPIJA:

 • Antimikotik oralni lek Diflucan (Flucanazol) 150mg odmah jedna tableta i po jedna tableta 150mg jednom nedeljno x 4 nedelje.
 • Octanisept sprej prskati na gljivicu pre svakog mazanja i sačekati da se osuši dobro pre mazanja
 • Lamisil krem 2x dnevno ujutru i uveče sve do potpunog nestanka.
 • 3derm mast 1x dnevno poslepodne 7dana a nakon toga zameniti Canespor kremom sve do potpunog nestanka.
 • Vitaminska ili imuno terapija će poboljšati, ubrzati izlečenje i sprečiti novo nastajanje. Ima ih puno i svakako je bilo kakva bolja od nikakve.
 • Kupanje Micoseb® šamponom

Treninge je bezbedno nastaviti isključivo minimum 7 dana nakon što gljivica potpuno nestane i nikako pre jer iako ste izlečeni na tom mestu, nije nemoguće da se upravo na tom mestu ponovo uhvati nova gljivica. Ukoliko i dalje postoji lezija na mestu gde je gljivica bila prisutna koja je više kao ožiljak nakon terapije, potrebno je uraditi bris struganjem površine i ako analoze brisa pokažu da je rezultat negativan na gljivice, možete se vratiti na treninge ali je neophodno doneti rezultat analize kao potvrdu.

Svi znamo da je najgori deo pojavljivanja gljivica upravo prestanak redovnih treninga međutim shvatite da ako ne odradite ovaj interval kako treba i disciplinovano, možete vući infekciju jako dugo i iskomplikovati sebi život.

Dobijanjem gljivica ne znači da je vaš život prestao niti da treba prestati fizičke aktivnosti ali svakako one treba da budu individualne i u skladu sa merama bezbednosti kako ne bi zarazili druge vežbače.

Što ste disciplinovaniji u terapiji i brige o higijeni to će gljivice brže nestati.

Svakako, shvatite sve oko gljivica ozbiljno i odgovorno kako zbog sebe i svojiih bližnjih tako i drugih vežbača oko sebe a posebno jer u sali gde se trenira i posebno na strunjačama iste delite sa decom i vaša dela mogu itekako da ugroze i decu i njihove roditelje.

Scroll to Top